02-08-07

Zich wassen.

Wassen

Er is een aantal redenen waarom je lichaam anders is als je ‘s ochtends opstaat. Je gezicht is opgezwollen, je haar is door de war, je lichaam ruikt niet fris en je hebt een onaangename geur in je mond. Het gezwollen gezicht dat je in de spiegel ziet, en je onverzorgde uiterlijk, laten zien hoe afhankelijk je bent. Iedereen moet ’s ochtends zijn gezicht wassen, zijn tanden poetsen en zijn of haar haren kammen. Dit herinnert iedereen die geloof hecht aan de leer van de Koran aan het feit dat hij niet anders is dan anderen, en dat slechts Allah helemaal perfect is.

Bovendien is het zo dat wanneer iemand die zich oprecht tot Allah wendt in de spiegel kijkt en zich ongemakkelijk voelt bij wat hij ziet, beter begrijpt dat hij niets over zijn eigen schoonheid te zeggen heeft.

Het is zichtbaar dat Allah bij zijn dienaren enkele onvolkomenheden heeft geschapen om ze eraan te herinneren dat ze afhankelijk van Hem zijn. Het feit dat iemand’s lichaam en omgeving vies worden binnen een vrij korte tijd, is hier een voorbeeld van. Maar Allah heeft de mensen laten zien hoe ze over deze gebreken heen kunnen stappen en heeft zegeningen gemaakt, zoals de zeep en schoonmaakmiddelen die wij gebruiken. Allah laat ons dit zien in de Koran:

Voorwaar, moeite gaat gepaard met gemak; voorwaar moeite gaat gepaard met gemak. (ash-Sjarh 94:5-6)

Het vermogen om dit geheim van de schepping van zegeningen op te merken en Allah hiervoor te danken, is slechts weggelegd voor de gelovigen met verstand.

Terwijl een gelovige zich wast, ’s ochtends of overdag, is hij Allah dankbaar dat hij hem de mogelijkheden heeft gegeven om dit te doen. Omdat hij weet dat Allah van reinheid houdt en van schone mensen, ziet hij het wassen als een daad van aanbidding en hoopt hij dat hij Allah er een plezier mee doet. Hij doet met alle plezier wat Allah heeft opgedragen in de verzen 4 en 5 van Soerah al-Moeddaththir:

En reinig jouw kleding en vermijd de zondigheid. (al-Moeddaththir 74:4-5)

In het volgende vers, geopenbaard over gebeurtenissen tijdens de slag om Badr, zegt Allah dat Hij water uit de hemelen laat neerdalen voor de mensen om zichzelf ermee te reinigen en voor hun andere behoeften.

“ ..en toen Hij jullie met slaap bedekte, als middel ter beveiliging van Hem en Hij deed uit de hemel water op jullie neerdalen om jullie daarmee te reinigen en om de plaag van de Satan van jullie weg te nemen en om jullie harten te versterken en om jullie hielen te verstevigen”. (al-Anfaal 8:11)

Water is de basisvoorwaarde voor mensen om hun lichaam, hun bezittingen en huizen schoon te kunnen maken. Naast het feit dat water zichtbaar vuil en onzichtbare bacteriën kan verwijderen, kan het ook nog iemand helpen ontspannen. Wanneer water over het lichaam stroomt, kan het de statische elektriciteit die mensen moe maakt of een slecht humeur bezorgt wegwassen. We kunnen de statische elektriciteit op onze lichamen niet zien, maar soms maakt ze zichzelf kenbaar door een knetterend geluid wanneer we onze trui uitdoen, een kleine elektrische schok wanneer we iets aanraken, of door het bewegen van ons haar. Wanneer we onszelf wassen, dan ontdoen we ons van deze opeenstapeling van statische elektriciteit en onze lichamen voelen zich er licht en comfortabel door. De frisheid van de lucht nadat het heeft geregend komt ook door het feit dat water de lucht heeft gereinigd van statische elektriciteit.

Allah is tevreden wanneer mensen schoon zijn en er netjes uitzien. Dit is te zien in enkele koranverzen die zinspelen op de lichamelijke reinheid van de mensen in het Paradijs.

Allah zegt “….en onder hen gaan jongelingen rond die lijken op welbewaarde parels” “(Toer 52:24), en in andere verzen zegt Allah dat er “reine echtgenoten” zijn voor degenen in de Tuin. (al-Baqara 2:25, Aal ‘Imraan 3:15 en an-Nisaa’4:57).

Sommige mensen vinden het slechts belangrijk om er netjes uit te zien wanneer ze met anderen zijn of wanneer ze willen dat anderen hen leuk vinden; maar wanneer ze alleen zijn maakt het hen niets uit hoe ze eruit zien. Zij vinden het normaal om thuis de hele dag ongewassen rond te lopen, met een vies gezicht enmet een slechte adem, het haar ongekamd en het bed onopgemaakt en de kamer rommelig. Dit komt door een verkeerde redenering.

Allah echter moedigt moslims aan om voor zichzelf de beste en schoonste omgeving te creëren en beveelt iedereen om op alle gebieden zo schoon mogelijk te zijn, van voedsel en kleding tot en met hun woonomgeving.

O mensen, eet van wat op de aarde is het goede…” (al-Baqara 2:168)

Zij vragen jou wat hun toegestaan is. Zeg: “ Jullie toegestaan zijn alle goede soorten voedsel….” (al-Maa'ida 5:4)

“Hij (de Profeet) beveelt hun het behoorlijke en hij verbiedt hun het verwerpelijke, en hij staat hun de goede dingen toe en hij verbiedt hun de slechte dingen…”(al-A'raaf 7:157)

“En toen Wij het Huis tot een plaats van verzameling voor de mensheid maakten en een plaats van veiligheid. En neemt de standplaats van Ibrahim en Ismail tot een plaats voor het gebed. En Wij legden de plicht op aan Ibrahim en Ismail: “Reinigt Mijn Huis voor degenen die ommegang maken en voor hen die er verblijven en voor hen die zich buigen en die knielen”. (al-Baqara 2:125)

Zij zeiden: “Wij verbleven hier een dag of een gedeelte van een dag”. Zij zeiden: “Jullie Heer weet beter hoelang jullie hier verbleven. Stuurt dan één van jullie met dit geld van jullie naar de stad en laat hem zien welk voedsel het puurste is en laat hem daarvan iets voor jullie meenemen om van te eten”. (al-Kahf 18:19)

“Als genegenheid van onze zijde en reiniging. En Hij vreesde Allah”. (Maryam 19:13)

Terwijl de levensstijl van onwetende mensen hen ertoe brengt om in oncomfortabele en ongezonde omgevingen te leven, leven moslims, als ze de leer van de Koran volgen, een goed leven in deze wereld. Onwetende mensen scheppen een omgeving die zowel problematisch voor zichzelf kan zijn als voor degenen rondom hen, terwijl moslims hun leven leiden in gezonde stimulerende plekken waar een ieder in comfort en gemoedsrust leeft.

In het kort gezegd, volgens de leer van de Koran zijn gelovigen schoon en zien ze er netjes uit. Dit doen zij niet voor andere mensen, maar omdat dit is waar Allah van houdt, en uiteraard ook omdat dit het meest comfortabel is. Door de plaats waarin ze leven schoon te maken, ervaren ze het plezier een omgeving te creëren waarin andere mensen zich prettig voelen. Als het gaat om reinheid, dan zijn ze op geen enkele manier lui en doen ze altijd alles wat ze kunnen om er schoon en netjes uit te zien.

00:14 Gepost door Assalamu aleykum warahmatullahi wabarakatuh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.