01-09-07

Categorie Overige:volgende 2Hadieth

3. Men moet voorzichtig zijn met vuur
Naar inhoudsopgave

Abu Mousa Alash'ari, moge Allah met hem tevreden zijn, heeft overgeleverd dat een woning in Medina 's nachts was afgebrand. Toen de Profeet Sallalahu 'alaihi wasalam daarvan op de hoogte werd gebracht, zei hij: 'Dit vuur is een vijand van jullie, dooft het als jullie gaan slapen.' [De uiteindelijke overlevering door Boekhaarie en Moesliem]

De uitleg van de hadith: De Profeet Sallalahu 'alaihi wasalam verplicht ons om na gebruik het vuur te doven, dit komt in de hadith duidelijk naar voren. Een gewone lamp of een olielamp kan namelijk schade veroorzaken als deze valt en terechtkomt op spullen in het huis en zo tot brand leidt. Als men er niet zeker van is dat er niets zal gebeuren, dan is men verplicht het vuur uit te doen, zodat het gevaar niet meer bestaat.


4. Bedeesdheid is de sleutel tot het goede
Naar inhoudsopgave

Amraan Ibn Husaïn, moge Allah met hem tevreden zijn, heeft overgeleverd: "De Profeet Sallalahu 'alaihi wasalam heeft gezegd: 'Bedeesdheid brengt alleen goede dingen voort'." [De uiteindelijke overlevering door Boekhaarie en Moesliem]

De uitleg van de hadith: De hadith beschrijft bedeesdheid volgens de religieuze normen en dat het een vast onderdeel van het geloof is. Verlegenheid dat tot het opgeven van verplichtingen aanleiding geeft is geen bedeesdheid volgens de religie. Dat is zwakheid en kwetsbaarheid, maar het wordt echter ook bedeesdheid genoemd omdat het op de religieuze bedeesdheid lijkt.

Met andere woorden: wie religieuze bedeesdheid als karaktertrek heeft, is in zijn gedrag, in het verrichten van goede daden overduidelijk. Zo wordt het goede duidelijk zichtbaar in eigen persoon. Mocht hij dan tekort schieten, dan is dat niet in strijd met de religie.

13:42 Gepost door Assalamu aleykum warahmatullahi wabarakatuh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.