27-06-08

De kunst van het luisteren

Sheich Abdul-Fattah Abu Ghudda - www.islaam.com

Als iemand je, prive of in het openbaar, iets vertelt wat je al weet, dan behoor je te doen alsof het nieuw voor je is. Haast je niet om je eigen kennis te laten blijken of de spreker te onderbreken. Laat in plaats daarvan merken dat je aandachtig en geconcentreerd luistert.

De eerbiedwaardige Imaam van de Tabi'ien Ata ibn Abi Rabah zei: "Het kan gebeuren dat een jongeman mij iets vertelt dat ik al lang voordat hij geboren werd een keer heb gehoord. Maar toch luister ik dan naar hem alsof ik het nog nooit eerder heb gehoord."

Khalid ibn Safwan al-Tamimi, die het hof van twee khaliefen heeft bezocht: Omar ibn Abdel-Aziz en Hisham ibn Abdul-Malik, zei: "Wanneer iemand je iets vertelt wat je al eerder hebt gehoord, of nieuws wat jou al bekend is, onderbreek hem dan niet om jouw kennis aan de aanwezigen te tonen. Dit is grof en slechtgemanierd."

De eerbiedwaardige Imam Abdullah ibn Wahab al-Qurashi al-Masri, een metgezel van Imaam Malik, Al-Laith ibn Sad en Al-Thawri, zei: "Soms vertelt iemand me een verhaal dat ik al heb gehoord voordat zijn ouders trouwden. Toch luister ik alsof ik het nog nooit gehoord heb."

Ibrahim ibn al-Junaid zei: "Een wijze man zei tegen zijn zoon: "Leer de kunst van het luisteren zoals je ook de kunst van het spreken leert."

Goed luisteren betekent oogcontact houden, de spreker de gelegenheid geven uit te spreken en je drang om hem te onderbreken beteugelen.

Al-Hafiz al-Khatib al-Baghdadi zei in een gedicht:

"Onderbreek nooit iemands woorden

Al ken je ze van buiten"

16:09 Gepost door Assalamu aleykum warahmatullahi wabarakatuh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.