15-09-08

Al Bukhari Rahimahu Allaah..

1 - Ibn Hajar heeft overgeleverd dat Abu Al Azwar zei:"Er waren rond de 400 geleerden van Hadith in Samarqand, en zij verzamelden zich allemaal om te proberen Muhammad bin Isma'il al-Bukhari een fout te laten maken. Dus, om hem te testen, mixten zij de overleveringsketenen van Sham met de ketenen van Iraq, en die van Iraq met die van Sham, en de ketenen van de Haram met de ketenen van Yemen.

Ondanks dit allemaal, konden zij hem geen enkele fout laten maken."

['Hadi as-Sari'; p. 511]

2 - Abu Ja'far al-Warraq heeft overgeleverd:

"Ik vroeg Abu Abdillah Muhammad bin Isma'il al-Bukhari: "Hoe oud was u toen u de kennis van Hadith ging opdoen?"

Hij antwoorde: "Ik werd geinspireerd om Hadith te bestuderen terwijl ik nog de Quran memoriseerde."

Ik vroeg hem: "En hoe oud was u toen?"

Hij antwoorde: "Tien jaar of jonger. Ik was op mijn 10e klaar met het memoriseren ervan(de Quran). Toen ging ik ad-Dakhili en anderen om Hadith te studeren. Op een dag zei hij, terwijl hij de mensen les gaf: "Sufyan heeft ons overgeleverd op authoriteit van Abu az-Zubayr, die ons heeft overgeleverd op authoriteit van Ibrahim..." Dus zei ik: "O Abu Fulan! Abu az-Zubayr overleverde niet op authoriteit van Ibrahim!" Dus keek hij me geërgerd aan, en ik zei tegen hem: "Ga terug naar uw boeken en verifieër het voor uwzelf, als u deze heeft." Dus ging hij en keek, hij kwam vervolgens naar buiten en zei:"Wat is de correcte keten dan jongen?" Ik zei: "Het is az-Zubayr bin 'Udayy die overleverde van Ibrahim." Dus nam hij een pen, corrigeerde zijn notities en zei tegen me: "Je hebt gelijk."

Sommigen die zaten te luisteren naar het verhaal vroegen al-Bukhari: "Hoe oud was u toen u hem zodanig corrigeerde?"

Hij antwoorde: "Elf. Toen ik de leeftijd van 16 had bereikt, had ik alle boeken van Ibn al-Mubarak en Waki' gememoriseerd. Daarna ging ik met mijn moeder en broer naar Makkah. Toen ik Hajj had verricht, keerde mijn broer terug en ik bleef met mijn moeder om Hadith te studeren. Toen ik 18 was, begon ik met het schrijven van een boek met overleveringen van de Sahabah en Tabi'in (nu bekend als 'at-Tarikh').""

['Sifat as-Safwah'; 2/345]

21:23 Gepost door Assalamu aleykum warahmatullahi wabarakatuh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.