30-10-08

De betekenis van al-moesiebah

Allah zegt in soerah al-Baqarah:

وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِّنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الأَمْوَالِ وَالأنفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ


الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعونَ

 

 

 

 

"En Wij zullen jullie zeker beproeven met iets van vrees, honger, vermindering van bezittingen, levens en vruchten. Maar geef verheugende tijdingen aan de geduldigen. Degenen die wanneer een ramp [moesiebah] hen treft, zeggen: Inna lillahi wa inna ilaihi raadji'oen - Voorwaar, aan Allah behoren wij en voorwaar tot Hem zullen wij terugkeren." (Al-Baqarah: 155-156)

Deze ayaat zijn prachtig en leren ons dat we allemaal beproefd zullen worden in dit leven. Elke persoon op de voor hem of haar specifieke manier.

Laten we eens verder kijken naar het woord al-moesiebah. Het komt van de stam saub [saad-wauw-ba]. De arabieren gebruiken het woord saub om aan te geven dat een pijl zijn doel heeft geraakt. Dit geeft dus aan dat de handeling - een pijl afschieten - doelbewust, met een doel voor ogen en niet zomaar willekeurig gebeurt. Hoe houdt dit verband met een rampspoed die ons overkomt?

SoebhanAllah, een moesiebah raakt zijn doel, het was bestemd om ons te raken, om te gebeuren. Allah's Qadr zal zonder twijfel plaatsvinden. Dus in plaats van de klagen en te jammeren en te roepen "waarom ik?", is het beter deze ayaat voor ogen te houden als een beproeving je treft. Het is slechts de pijl die zijn doel treft.

Daarna zegt Allah: "wa bashir as-sabirien" - "geef blijde tijdingen aan de geduldigen". Het woord bashir komt van de stam ba-sjien-ra en betekent letterlijk huid of mens. Hier leiden we de betekenis uit af dat bashir blijdschap betekent, blijdschap die een reactie teweegbrengt via de huid zoals kippenvel, of door te lachen, of op een andere manier. Dus de geduldigen zullen van oor tot oor grijnzen wanneer ze de blijde tijdingen ontvangen. En de blijde tijding is al-Djennah. Ze krijgen al-Djennah in ruil voor hun sabr.

Dus wanhoop niet als een beproeving je treft. Het is de pijl die zijn doel treft, en Degene Die oem Salamah zo'n gezegende positie gaf nadat ze was beproefd met het overlijden van haar man, kan ook jou als compensatie iets veel beters schenken. Allah zal je ongetwijfeld belonen als je sabr hebt - en vergeet niet dat je sabr moet tonen vanaf de eerste schok van een rampspoed.
Moge Allah ons zegenen met sabr en ons tot de moettaqoen laten behoren, amien.

bron:
ilmfruits.com

18:56 Gepost door Assalamu aleykum warahmatullahi wabarakatuh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.