31-01-09

Turkse premier is held na rel in Davos

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is in eigen land onthaald als een held, nadat hij woedend was opgestapt op het Wereld Economisch Forum (WEF) in het Zwitserse Davos. Erdogan kreeg daar ruzie met de Israëlische president Shimon Peres over het conflict in Gaza.

 

http://www.knack.be/video/belga/78-19-84872/turkse-premie...

Wereldleiders zijn in Davos bijeen om te praten over de wereldwijde economische crisis. Voorafgaand aan het diner donderdagavond verdedigde president Peres de militaire operatie van zijn land in Gaza.

Erdogan wilde daarop reageren, maar kreeg daar in zijn ogen onvoldoende ruimte voor. Tot woede van de Turkse staatsleider wees de gespreksleider het gezelschap er op dat het diner zou gaan beginnen.

"Ik zou u willen verzoeken de organisatie in acht te nemen", verzocht hij aan Erdogan. Maar die bleef gewoon doorpraten en verliet vervolgens woedend de top met de woorden "Ik kom nooit meer terug naar Davos".

Eer
Bij zijn terugkomst in Istanbul werd Erdogan verwelkomd door duizenden trotse landgenoten. Die zwaaiden met Turkse en Palestijnse vlaggen en banieren met teksten als "Wereld, kijk naar onze premier". Ook anti-Israëlische slogans werden geroepen.

Tegen de toegestroomde mensenmassa zei de premier dat de taal en toon van Peres' uitleg "onacceptabel waren" en dat hij daarom de Turkse eer moest verdedigen, aldus de BBC.

Ook had hij zich gestoord aan de stemverheffing van de Israëlische president, die zo volgens Erdogan "zijn schuld probeerde te verbergen". Wel benadrukte Erdogan nog dat zijn woede niet was gericht tegen het Israëlische volk of de joden, maar tegen de Israëlische regering.

Na zijn landing in Istanboel zei Erdogan dat Peres hem had opgebeld om zich te verontschuldigen voor de manier waarop hij had gesproken.

00:44 Gepost door Assalamu aleykum warahmatullahi wabarakatuh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.