21-04-09

Het Huilen van de Metgezellen

 

Al-'Irbaad ibn Saariyah heeft gezegd:

 

"Rasuulullaah (s.a.s.) gaf ons een diepzinnige  waarschuwing die onze harten deed trillen en onze ogen liet tranen. Dus zeiden we:

"O Boodschapper van Allaah (s.a.s.), het is alsof u ons een afscheidspreek geeft, dus adviseer ons."Hij (s.a.s.) antwoordde:"Ik adviseer jullie om Godsvrees te hebben, te horen en te gehoorzamen, zelfs wanneer een Ethiopische slaaf de leiding over jullie heeft. En diegene van jullie die lang genoeg leeft zal veel verscheidenheid zien.Dan is het jullie taak om aan mijn soenah vast te houden en de soenah van de rechtgeleide ghaliefen. En bijt erop met jullie kiezen. Pas op voor nieuw toegevoegde zaken, want waarlijk, iedere bid'ah is een misleiding."

Aboo Dawood, at-Tirmidhee, Ibn Maajah e.a.

 

Anas heeft overgeleverd:

 

" Rasuulullaah (s.a.s.) gaf ons een toespraak op een manier zoals we nog nooit eerder hadden gehoord. Hij zei:"Als jullie zouden weten wat ik weet zouden jullie minder lachen en meer huilen!" De metgezellen bedekten hun gezichten en huilden en snuifden." (d.w.z:zij maakten het geluid van huilen zonder te snikken.

Het Arabische woord "khaneen" is hier gebruikt; wat een geluid dat uit de neus komt 

betekent (of uit de borst als je "haneen"zegt.) Bukharie en Muslim.

 

Abu Bakr's recitatie in het gebed kon men niet goed horen vanwege zijn buitenmatige gehuil, zoals blijkt uit een hadith van 'A'ishah, die zei;

 

"Tijdens zijn ziekte zei Rasuulullaah (s.a.s.):"Zeg Abu Bakr dat hij het gebed moet leiden." 'A'ishah zei:"Ik zei tegen Rasuulullaah(s.a.s.)"dat waarlijk, als Abu Bakr in jouw plaats staat (om de mensen in gebed te leiden), de mensen niet in staat zullen zijn om hem te horen vanwege zijn buitenmatige gehuil....."

al-Bukharie.

 

In een andere overlevering staat:"Inderdaad Abu Bakr is een man met zachte gevoelens; als hij jouw plaats in neemt zal hij er niet toe in staat zijn om de mensen in gebed te leiden."al Bukharie.

 

Het huilen van 'Umar kon tot in de laatste gebedsrijen worden gehoord, zoals blijkt uit een overlevering van 'Abdullaah ibn Shaddaad, die zei:"Ik hoorde het snuifen van 'Umar vanuit de laatste rijen, terwijl hij het vers van de Qur'aan reciteerde:

IK KLAAG ALLEEN OVER MIJN VERDRIET EN LEED BIJ ALLAAH

Soerah Yoesuf 12:86/ Sahih al Bukharie

 

Haanie de bevrijde slaaf van 'Uthmaan heeft overgeleverd:

 

"Toen 'Uthmaan ibn 'Affaan bij een graf stond huilde hij totdat zijn baard nat was.

Dus werd er tegen hem gezegd:"Waarlijk, je noemt het Paradijs of de Hel en je huilt niet, maar je huilt hier wel bij?"Hij antwoordde:

"Waarlijk, Rasuulullaah (s.a.s.) heeft gezegd:"Waarlijk, het graf is de eerste verblijfplaats in het Hiernamaals; wanneer iemand erin beschermd wordt zal dat wat volgt makkelijker voor hem zijn.En als iemand er niet in beschermd is zal dat wat volgt nog moeilijker zijn."Hij (s.a.s.) zei ook:"Ik heb nooit een gruwelijker aanblik gezien dan het graf." At-Tirmithie en Ibn Maajah.Hadith hasan.

 

Anas heeft overgeleverd:

 

"Abu Bakr zei na de dood van Rasuulullaah(s.a.s.) tegen 'Umar:"Laten we gaan en Umm Aiman (die de Profeet vanaf dat hij klein was had verzorgd) bezoeken, omdat Rasuulullaah (s.a.s.) haar altijd bezocht.

Nadat ze haar bezocht hadden en wilden vertrekken begon ze te huilen, dus vroegen ze haar:"Wat maakt jou aan het huilen?Is dat wat bij Allaah is niet beter voor Rasuulullaah?"Dus antwoordde ze:"Ik huil niet omdat ik me niet bewust ben dat dat wat bij Allaah is beter voor Rasuulullaah is, maar ik huil omdat de openbaring vanuit de hemelen gestopt is."Dit bewoog hen tot tranen, dus begonnen zij allebei met haar mee te huilen." Sahih Muslim.

10:43 Gepost door Assalamu aleykum warahmatullahi wabarakatuh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.